Prirodne morske spužve iz Jadranskog mora

Morske spužve su najjednostavniji višestanični organizmi koji žive na morskom dnu te pripadaju prvim višestaničnim bićima na Zemlji. Hrane se planktonima koji prolaze kroz njene sitne pore. Morske spužve su obnovljiva vrsta što znači, ukoliko je pravilno ubrana, na mjestu gdje je dotad bila jedna, nastat će druga spužva. Vole toplo, slano, mirno i čisto more, a rastu pričvršćene na hridinasta morska dna sve do dubine od 200 m. Da bi narasla do cca 15 cm veličine u promjeru potrebno joj je vrijeme od 2 – 4 godine, ovisno o području rasta. Nevjerojatan je podatak da jedna spužva veličine oko 20 cm u promjeru dnevno može filtrirati do 2000 l morske vode. Većina spužava su hermafroditi, a jajašca za oplodnju proizvode tek nakon tri godine rasta. Razmnožavaju se spolnom oplodnjom jajašaca i nespolnim (vegetativnim) putem kada pupanjem razrastaju u veliki busen. Isto tako, komadići spužve mogu se odvojiti od prvobitnog busena i svaki izrasti u novi te se ova osobina koristiti pri uzgoju. Spužva je jedinstveni materijal u prirodi, rožnata organska tvar koja u sebi sadrži do 14% joda.

 

U našem Jadranskom moru postoji oko tisuću vrsta morskih spužvi. Krapljani ih nazivaju žargonskim imenima: divlja, pitoma, greza, fina, muška, ženska, slonovo uho i dr.

 

Najkvalitetnija i najtražena vrsta Jadranske spužve je Euspongia officinalis Adriatica tzv. Dalmata Fina, koja može narasti i do 40 cm u promjeru, a najtraženiji oblik posve fine je strukture, pun i okruglast, veličine od 12 do 20 cm u promjeru. Dubine na kojima se roni dosežu i do 50 m.

Uz nju, u manjim količnama raste i spužva, Euspongia officinalis lamella tzv. Slonovo uho, specifičnog oblika i žilavosti. Ona može narasti preko 1 m u promjeru.

Uporaba morske spužve kao higijensko sredstvo spominje se vrlo davno. Stare freske pronađene na Kreti prikazuju uporabu spužve. U srednjem vijeku spužva se više koristi u crkvama i u medicini (jod).

Morska spužva i danas ima široku uporabnu vrijednost, iako moderna tehnologija s raznim sintetičkim materijalima pokušava doskočiti njezinim neuhvatljivim prirodnim osobinama koje se očituju u čvrstoći, izdržljivosti, mekoći, mogućnosti upijanja, osobinama organske, izostanku štetnih statičkih elektriciteta prilikom uporabe i kemijskom sastavu.

Kada je spužva u moru ona je crna, kruta, puna morskih mirisa te se ne može naslutiti njezina ljepota. Kasnije, nakon izlova i čišćenja od sitnih kamenčića i školjki, ručnom obradom se dobije spužva zlatno žute boje, mekana, uporabljiva, jednom riječi, predivna.

 

Primjena morskih spužvi u kozmetici

Prirodne morske spužve upotrebljavaju se za različite namjene u kozmetici. Spužva svojim besprijekornim sastavom koži pruža nezaboravan osjećaj.

Primjena spužve u kozmetici ima puno prednosti za kožu, a neke od njih su:

 • Idealna je za njegu lica i tijela

 • Pogodna je za djecu i odrasle zbog hipoalergenih svojstava

 • Omogućava nježan peeling prilikom kupanja i tuširanja

 • Pogodna je za sve tipove kože

 • Čisti kožu i čini je mekom

 • Pospješuje prokrvljenost kože

Prirodna morska spužva idealno je sredstvo za higijenu iz razloga što ima jako antibakterijsko i antialergijsko djelovanje. Zbog toga, nakon korištenja, ne zadržava bakterije koje se nađu na njoj. Kako bi vijek trajanja bio što duži, nakon upotrebe, spužvu je uvijek potrebno dobro isprati mlakom vodom, ocijediti te ostaviti da se osuši prirodnim putem.

Prirodne morske spužve za različitu namjenu

Morske spužve su, zbog svoje velike moći upijanja, idealne za sve vrste čišćenja i pranja, često korištene u slikarstvu, za restauraciju umjetnina, lakiranje drveta, umjetničko bojanje zidova, nanošenje ljepila i još mnoge druge namjene.

Spužva je zbog svog prirodno neobičnog izgleda često tražena kao originalni suvenir Jadrana. 

0
  0
  Vaša košarica
  Vaša košarica je praznaPovratak na trgovinu